Over Wijn Bewaren

Wijn leeft ...!
Wijn bewaren is zo belangrijk ...
Alleen bij een goede bewaring en wijn temperatuur zal het wonder zich in uw glas voltrekken ...!wijn bewaren

Hieronder enkele nuttige weetjes betreffende de wereld van het bewaren van wijn ...!

Wijn is een gevoelig product dat onder ideale condities bewaard dient te worden.
Niet elke wijn is geschikt om te bewaren. De meeste wijnen zijn al overheerlijk als ze op de markt komen. Langer laten liggen heeft meestal weinig zin.

Echter, kwaliteitswijnen moeten vaak nog jaren liggen om op het toppunt van hun kwaliteit te geraken.


Wijn Bewaren ... Een Kunst ...?

Wijn bewaren, waardoor de kwaliteit van de wijn alleen maar toeneemt, is niet aan elke wijn besteed. Wijn wordt bewaard om de componenten van de wijn met elkaar in balans te laten komen. Dit wordt het rijpen genoemd.
De wijn heeft tijd nodig om te verzachten en het aanwezige fruit, de zuren en de alcohol tot een homogeen geheel te laten versmelten.
Het rijpen zorg ervoor dat de wijn een steeds complexere samenstelling en smaak krijgt.


Een mooie wijn rijpt het beste onder de volgende omstandigheden ...

Een constante temperatuur van rond de 13 °C.
Een luchtvochtigheidsgraad van 70%.
Een geventileerde, donkere en trillingsvrije omgeving.
Liggende bewaring zodat de kurk niet kan uitdrogen.


Een geopende fles bewaren ...

Wijn veroudert doordat de wijn in contact komt met zuurstof. Een halve fles wijn, die geopend blijft staan, zal snel verouderen (oxideren) en haar karakteristieke aroma verliezen.
Een eenvoudige manier om de smaak van een geopende fles wijn te bewaren is het decanteren in een schoongemaakte kleinere fles. Hierdoor zal de wijn minder in contact komen met zuurstof en dus langer op smaak blijven.

Geopende flessen rode wijn kunnen tot 3 dagen en witte wijn tot 6 dagen (gekoeld) worden bewaard. Iedere wijn zal, éénmaal geopend, met de dag verder aan kwaliteit verliezen.


Tot slot ...!
Serveertemperatuur

Witte wijn en rosé worden meestal redelijk koel geserveerd. De rode wijn wat warmer, zeker als deze veel tannines bevat. De bittere smaak wordt namelijk versterkt bij lagere temperaturen.

Glas

Kies een glas dat bovenaan smal is zodat de wijn zijn aroma’s kan doen uitkomen.
Houd het glas altijd bij de steel vast. Dit voorkomt het warm worden van de wijn en de wijn is beter te zien.

Proeven

Eerst kijken, dan ruiken en vervolgens proeven.

Zorgzaam zijn voor uw lievelingswijn is...
Wijn bewaren in een wijnbewaarkast ...

Wilt u meer weten over hoe slimme keukenapparatuur bijdraagt aan gezonder-, veiliger- en energiebesparend koken? Bestel dan het GRATIS Rapport "Gezondheid & Veiligheid In De Moderne Keuken".

Laat u goed adviseren door een Inbouwapparatuur Expert

Het is zeer belangrijk om de juiste keuze te maken bij de aankoop van inbouwapparatuur. Een goed advies en eventueel een demonstratie is daarbij zeer belangrijk want met inbouwapparatuur kan meer dan u voor mogelijk houdt. Zoek daarom een Inbouwapparatuur Maestro Dealer bij u in de buurt voor een goed advies.

 

Ga hier naar de lijst met Inbouwapparatuur Maestro Dealers bij u in de buurt.