Kookplaat Schoonmaken Een Vreselijke Klus?
De kookplaat is niet meer weg te denken
in de moderne keuken...!
Maar hoe zit het met het schoonmaken van uw kookplaat ...?
Hieronder een aantal tips hoe u de kookplaat snel, makkelijk en hygiënisch
schoonmaakt!
Een goede kookplaat mag niet ontbreken in de keuken. We kennen inmiddels diverse vormen
van kookplaten zoals de klassieke elektrische kookplaat, de keramische kookplaat, de inductie kookplaat en de
gaskookplaat.
Elke kookplaat behoeft een andere manier van schoonmaken. Voor alle kookplaten geldt: maak pas schoon als de
kookplaat geheel is afgekoeld.
De elektrische kookplaat
Bij de elektrische kookplaat wordt de hele zone warm. Hierdoor kunnen etensresten
inbranden. De kookplaat is niet geheel glad en dit maakt het schoonmaken een lastige en vrij arbeidsintensieve
klus.
Wel doen:
Bij overkoken direct afnemen.
Regelmatig schoonmaken met een sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
Niet doen:
Spetters of etensresten op de kookplaat laten liggen.
De keramische kookplaat schoonmaken
De keramische kookplaat heeft een mooie strakke glasplaat welke relatief eenvoudig schoon
te maken is. Ook bij de keramische kookplaat wordt de gehele kookzone warm, hierdoor branden spetters of
etensresten in de glasplaat.
Wel doen:
Regelmatig afnemen met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
Om vastgekoekt vuil te verwijderen kan het beste een schraper worden gebruikt.
Vervolgens grondig afnemen met een in schoon water uitgespoelde doek.
Breng een speciale beschermlaag (siliconenlaagje) aan (verkrijgbaar in de meeste supermarkten). Zo stoot de
kookplaat vuil en water af. Door de hoge temperaturen verdwijnt het laagje snel en het inwrijven zal regelmatig
herhaald moeten worden.
Niet doen:
Gebruik absoluut geen schuurmiddelen, ovenspray of schuursponsjes.
De inductie kookplaat
Bij een inductie kookplaat wordt, door het magnetisch veld onder de glasplaat, alleen de
omtrek van de pan verwarmd. Spetters en etensresten vallen op een koude glasplaat en branden niet in.
Wel doen:
Regelmatig afnemen met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
Hardnekkige vlekken behandelen met een onderhoudsmiddel zoals Vitroclen (verkrijgbaar in de meeste
supermarkten).
Vervolgens grondig afnemen met een in schoon water uitgespoelde doek.
Voor een glimmend resultaat, afdrogen met een schone doek.
Niet doen:
Schoonmaken met schuurmiddelen (ook geen vloeibare middelen, zoals CIF).
Bij het schoonmaken geen zuurhoudende middelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld citroen.
Gebruik geen soda bij het schoonmaken, dit veroorzaakt onherstelbare verkleuringen.
De gaskookplaat
Het schoonmaken van de plaat, de branders en de pannendragers is een tijdrovend
karwei.
Wel doen:
Direct na gebruik afnemen met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
De ontstekingselektroden goed (vochtvrij) schoonhouden.
Vet op de pitten en roosters is goed te verwijderen door deze met een schaaltje ammoniak in een vuilniszak te doen.
Deze goed dichtknopen en een nacht buiten laten staan. Hierna is het vet makkelijk met een doek te verwijderen. De
damp van de ammoniak zorgt voor het schoonweken. Bij hardnekkig vuil langer in de vuilniszak laten
liggen.
Niet doen:
Gietijzeren pandragers in de vaatwasser schoonmaken.
Gebruik geen harde voorwerpen die materiaal kunnen beschadigen.
Voorkomen is beter dan genezen ...!
Een kookplaat schoonmaken doet u altijd het beste direct na gebruik ...!
Wilt u meer weten over hoe slimme keukenapparatuur bijdraagt aan gezonder-, veiliger- en
energiebesparend koken? Bestel dan het GRATIS Rapport "Gezondheid & Veiligheid In De Moderne
Keuken".
Laat u goed adviseren door een Inbouwapparatuur
Expert
Het is zeer belangrijk om de juiste keuze te maken bij de
aankoop van inbouwapparatuur. Een goed advies en eventueel een demonstratie is daarbij zeer belangrijk want
met inbouwapparatuur kan meer dan u voor mogelijk houdt. Zoek daarom een Inbouwapparatuur Maestro Dealer bij
u in de buurt voor een goed advies.
Ga hier naar de lijst met Inbouwapparatuur Maestro Dealers bij u in de
buurt.
|